ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei și Tehnicii

 

la simpozionul

cu tema

Realitate și Natură: continuu și discontinuu

10 octombrie 2024, orele 15-18

(Sala de Consiliu a Academiei Române)

 

Simpozionul se înscrie în seria evenimentelor organizate de DLMFS prin care se încearcă să se ofere posibilitatea unor dezbateri interdisciplinare privind înțelegerea diverselor probleme de actualitate din știință și filosofie. Tema continuității și discontinuității în înțelegerea naturii și a realității reprezintă un asemenea spațiu teoretic de convergență a diverselor direcții de cercetare. După interesul arătat pentru simpozionul organizat în octombrie 2023, am decis să oferim posibilitatea continuării acestei dezbateri și în acest an. 

Simpozionul este deschis contribuțiilor din cele mai diverse domenii, deopotrivă din  din perspectivă istorică și sistematică. Problema relației dintre continuu și discontinuu apare încă în filosofia vechilor greci o dată cu teoriile lui Pitagora și ale Școlii eleate cu privire la problema divizibilității infinite a spațiului și timpului și este sintetizată de Aristotel în construcțiile sale ale ideii de infinit.

Matematica modernă, prin calculul infinitezimal și integral, dezvoltă o nouă perspectivă cantitativistă care va fi amplificată de cercetările secolului al XIX-lea ale lui Dedekind și Cantor și aprofundată în matematica recentă prin noile abordări ale discretului. 

Fizica modernă și fizica contemporană, de la Newton la Școala de la Copenhaga și la teoriile din cosmologie adaugă noi provocări conceptuale și ideatice cu privire la înțelegerea naturii și a realității sub aspectul relațiilor de continuitate și discontinuitate, atât din perspectiva explicării fenomenelor cât și a sesizării nivelelor lor de profunzime. Și celelalte științe ale naturii, chimia și biologia, oferă suficiente motive pentru a recontextualiza aceste noțiuni și a reflecta asupra semnificațiilor lor în diversele lor utilizări, de la teoria catastrofelor și modelările ei matematice la versiunile recente ale evoluționismului sintetic.   

Nici științele sociale și umaniste nu au ignorat această problematică și au deschis noi direcții de cercetare, de la înțelegerea relației dintre individ și societate la conceperea raportului dintre continuitate și discontinuitate în procesul istoric.  Cu atât mai mult, aceste teme sunt prezente în reflecția filosofică, de la încercările epistemologice de a explica progresul cunoașterii și revoluțiile științifice la dezbaterile metateoretice asupra noțiunilor categoriale de natură și realitate, continuitate și discontinuitate.    

Vă invităm să participați acest eveniment și să transmiteți propuneri de lucrări (titluri însoțite de rezumate de circa 300 de cuvinte), în format Times New Roman, scrise cu diacritice, în atenția prof. univ. dr. Cosntantin Stoenescu  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. și inginer fizician dr. Dan Șerbănescu, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  până la  data de 22 septembrie 2024.