ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII


Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

 

anunță

Sesiunea de primăvară

 

Rolul organizațiilor profesionale în cunoașterea și gestiunea unor domenii de vârf- Studiu de caz GLERUNR, un Think Tank de analize de risc

25 aprilie 2024, 15-18

 Sala de Consiliu a Academiei Române, Calea Victoriei 125

 

În general dezvoltarea științei și tehnicii moderne urmează traiectorii care au asemănări dar și deosebiri în funcție de mediile în care evoluează, exemplul nostru fiind fizica și energetica nucleară românească. În domeniile științifice legate de fizica și energetica nucleară rolul instituțiilor naționale și internaționale este foarte important și bine definit. Aceste instituții au o ierarhie bine stabilită și interacționează continuu între ele. Caracterul general al instituțiilor, organizațiilor industriale și de cercetare-învățământ este însă, cel puțin în acest domeniu, caracterizat prin specializări stricte.

În ultimele decenii s-a accentuat nevoia unor abordări interdisciplinare în evaluarea unor situații complexe ce apar in funcționarea instalațiilor complexe, subiect care devine de maxima actualitate în contextul dezbaterilor referitoare la rolul factorului uman în analize și decizii în epoca ce vine.

În ceea ce privește factorul uman și instituțiile sale, se constată continuu faptul că expertizele umane individuale și în instituții au abordări limitate la anumite specializări, uneori chiar partizan, ceea ce a dus la identificarea necesității unor evaluări independente interdisciplinare.

Subiectul organizațiilor profesionale, ierarhia acestora și rolul lor în cunoașterea și gestiunea unor domenii de vârf este unul de actualitate în epoca globalizării informației. Simpozionul își propune să abordeze acest subiect cu aducerea în prim plan a unor exemple concrete.

Exemplul nostru poate începe prin dezbateri despre grupuri de lucru pentru analizele de risc într-un domeniu de vârf, cel nuclear. În acest domeniu a fost creat un grup (“think tank”), Grupul de Lucru pentru Evaluari de Risc in Urgente Nucleare si Radiologice (GLERUNR), care funcționează de aproape cinci ani. Grupul desfășoară o paletă largă de activități  și poate ilustra modul în care astfel de organizații pot contribui la procesul de cunoaștere în acest domeniu și la utilizarea rezultatelor evaluărilor sale în mod pragmatic.  Activitatea acestui grup poate constitui un punct de plecare pentru evaluări asupra aspectelor privind rolul organizațiilor profesionale în procesul de cunoaștere.

Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 2 aprilie 2024 la adresele  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.