ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII

 

Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

(Grupul de Cercetări Interdisciplinare)

 

Apel la contribuții

la

 

Simpozionul organizat în colaborare cu Divizia de Istoria Științei și Divizia de Istorie a Tehnicii

Știința și tehnica românească înainte și după Marea Unire

11 octombrie 2018, Casa Oamenilor de Știință (Academia Romînă) (Piața Lahovari, 9)

 

Titlul simpozionului este suficient de sugestiv pentru a nu cere multe detalii. Simpozionul dorește să reliefeze istoria științei și tehnicii românești atât în deceniile precedente Marii Uniri (de la formarea statului independent România) cât și după 1918, până astăzi.

 

Paginile de creație științifică și tehnică, individuale și colective, instituționalizarea cercetării științifice și tehnologice, sunt integrate, desigur, în istoria cercetării științifice și tehnice mondiale. În același timp, evaluarea lor nu poate să nu țină seama atât de sporul adus de creațiile științifice și tehnice în funcție de logica cercetării ca atare, într-un domeniu sau altul, cât și de rezultatele lor în societatea românească. Aceste două precauții feresc evocarea de pericolul de a deveni un panegiric, tocmai astfel căpătând ea greutatea pe care în mod real cercetarea științifică și tehnică românească o are.

 

Și poate analiza să nu scoată în evidență, inerent, dezvoltarea cercetării? Poate să nu echilibreze perspectiva statică a evocării unor momente în sine cu, pe de altă parte, diacronia proceselor, în care condiționarea internă a cercetării (principiile, etapele, conceptele) se împletește cu constrângerile sociale externe logicii cercetării? În acest sens, pot oare concluziile paginilor de evocare a unor momente să nu sugereze procesele ulterioare de dezvoltare sau handicapare?

 

Problema condițiilor de dezvoltare a științei și tehnicii este un prilej suplimentar pentru reflecții de filosofie a științei și tehnicii: în acest cadru, circulația mondială a cunoștințelor științifice și tehnice, transferul de cunoștințe, caracterul colectiv și transnațional al cercetării științifice și tehnice sunt câteva caracteristici ale științei și tehnicii care se repercuteză și asupra logicii interne a cercetării din științe și din tehnică.  Ca urmare, simpozionul este nu doar un prilej de rememorare și sinceră elogiere, ci și unul de integrare a științei și tehnicii românești în creația mondială.

 

 

 

Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 15 septembrie 2018 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Lucrările in extenso, urmând stilul Noemei (http://noema.crifst.ro), vor fi trimise până la 30 septembrie 2018, la aceeași adresă, pentru a putea forma un supliment aparte al revistei.