ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII

Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

 

Apel la contribuții

la

Simpozionul multidisciplinar

Tratarea informației și reacțiile noastre la informația în care ne „scăldăm”

 22 martie 2018, 15-18, Academia Română, Sala de consiliu (Calea Victoriei, 125)

 

Simpozionul este, pe de o parte, o continuare a unor probleme legate de informație, prezente și în anii trecuți (2013, 2014, 2015 - Sesiunile de primăvară, 2017 - simpozionul Transculturalitate și erudiție în era IT, diferite conferințe sau comunicări prezentate în cadrul GCI), cu unele lucrări publicate ca articole în revista Noema. Însă acum, obiectivul este acela de a oferi o imagine mai coerentă asupra a două aspecte legate de informație.

 

Mai întâi, aspectul tratării informației în diferite științe ce se ocupă de informație ca atare/procesarea informației, dar și în științe ce se dezvoltă tocmai/numai incluzând abordarea informațională (deci, de la teoria informației, informatică, prelucrare video și audio, comunicații la fizică, chimie, biologie, medicină, științele Pământului, dar și istorie, de ex.).

 

Așadar, ce înseamnă informația într-un domeniu/o știință și cum este aceasta integrată în cercetarea și înțelegerea problemelor din acel domeniu? Ce semnificații filosofice pot fi conturate din definirea diferită a informației, ca și din integrarea informației în diferite arii ale științei și tehnicii?

 

Al doilea aspect privește modul în care aglomerarea informației din științe și tehnologii este gestionat de către științe și de către tehnologii, precum și modul în care această gestiune se repercutează – sau nu – asupra vieții de zi cu zi, și cum anume.

 

Cum tema simpozionului este complexă, creionarea de mai sus – urmând titlul – este menită să sugereze doar direcțiile mari pentru alegerea subiectelor.

 

 

 

Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 1 martie 2018 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Lucrările in extenso, urmând stilul publicaţiei Noema (http://noema.crifst.ro), vor fi trimise până la 30 septembrie 2018, la aceeași adresă, pentru a putea forma un supliment aparte.