ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

Organizează în cadrul ciclului de Conferinţe de peste mări prin Skype

 

Conferinţa din 2 martie 2017, orele 16-18 Academia Română
(Calea Victoriei, 125), Sala de Consiliu

 

ADRIAN BEJAN
J.A. Jones Distinguished Professor, Duke University
http://www.ae-info.org/ae/Member/Bejan_Adrian

 

Viata, în Fizică: Evoluția Pretutindeni

Adrian Bejan
THE PHYSICS OF LIFE: The Evolution of Everything
(St. Martin’s Press, New York, 2016).

Ce este evoluția, și de ce e pretutindeni, în geofizică, biologie, tehnologie și organizare socială? De ce o sageată de timp e evidentă în schimbările de configurație de curgere și mișcare ?
Acestea sunt întrebări de fizică, despre orice, oriunde și oricând. Răspunsul e că nimic nu se mișcă și se schimbă fără putere, adică fără să fie forțat să o facă. Puterea e distrusă imediat prin mișcare, prin efortul de a înlătura mediul inconjurator.
Libertatea de a-și schimba forma, ritmul și direcția, adică libertatea de a evolua în timp, e cea mai de bază proprietate fizică a oricărui obiect în natură. Tendința universală de a evolua spre mai mult acces a fost plasată în fizică de legea constructală în 1996.
În această conferință, arăt de ce legea e folositoare. Suntem “om & mașină,” în evoluție în timpul vieții noastre. Fiecare dintre noi e și complice și martor de evoluție, în tehnologie, transport, urbanism, sport, răspândire și colectare, miniaturizare, comunicații, știință, guvern, și marșul neobosit către mai multă libertate, acces, cunoaștere și avere.