ACADEMIA ROMÂNĂ
COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei
Apel la contribuții
la
Sesiunea de primăvară
Ce întemeiază știința, ce întemeiază tehnica
25 aprilie 2019, 15-18, Academia Română, Sala de consiliu (Calea Victoriei, 125)
„Știința se ocupă cu ce e și de ce e, pe când tehnica se întreabă cum”, sună o cunoscută departajare a științei și tehnicii. Da, pe de o parte, există o veche tradiție de separare a științei și tehnicii, desigur legată de separarea dintre științele naturii și cele ale umanioarelor: tradiție ce se află în siajul aceleiași vechi separări, de fapt opoziții, istorice, dintre munca fizică și cea intelectuală. Ba chiar, după cum se știe, o artă precum sculptura a pus în încurcătură pe gânditorii antici care nu știau cum să împace sensurile intelectuale prinse în recepționarea operei de artă sculptate cu sudoarea acoperită de praf de marmură pe care o vărsa sculptorul.
Dar astăzi, mai putem să distingem între știință și tehnică? Care sunt argumentele care dau un răspuns negativ acestei întrebări? Și desigur, sunt multe asemenea argumente: ce privesc ansamblul de input-cutie neagră-output pe care îl reprezintă nu doar tehnica ci, oricât de paradoxal ar fi, și știința.
Pe de altă parte, oare nu există diferențe între legile descoperite de știință și cele descoperite de tehnică? Și oare toate legile descoperite de știință stau pe același plan de generalitate? Oare diferențele de plan permit o ierarhizare în care ar exista trepte superioare și trepte inferioare, deci o ierarhizare de esență?
Așadar, între cele două puncte de vedere extreme – al interdependenței științei cu tehnica, în sensul de împletire a lor până la ștergerea oricărei diferențe; și al independenței lor absolute – există, evident, puncte de vedere mai realiste. De asemenea, reflecțiile asupra legilor descoperite de științe și asupra celor din tehnică permit evidențierea unor particularități ale lor.
Și totuși: poate fi discutată problema întemeierilor fără filosofie? Ce concepte avansează ea pentru a ajuta la sesizarea acestor și multor altor aspecte ce interesează toate științele – căci în acest Apel termenii la singular (știință, tehnică) sunt folosiți ca metonimie – și, dar asta e și o glumă-provocare, toate tehnicile?
Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 25 martie 2019 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Lucrările in extenso, urmând stilul publicaţiei Noema (http://noema.crifst.ro), vor fi trimise, dacă nu până la 1 mai, pentru a putea apărea în numărul din 2019, atunci până la 30 octombrie 2019, la aceeași adresă, penttru numărul din 2020.