ACADEMIA ROMÂNĂ
COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei
în colaborare cu
Secția de Știința și Tehnologia Informației, a Academiei Române
anunță
simpozion omagial Mihai Drăgănescu
Pasul următor: Societatea Conștiinței (Drăgănescu&Kafatos) sau Societatea Post-Adevăr ?
20 martie 2020, orele 15-18, Academia Română, Sala de consiliu (Calea Victoriei, 125)
Apel la contribuții
Simpozionul omagial Mihai Drăgănescu pornește de la sintagma „societatea conștiinței”, analizată de gânditorul român în lucrarea cu același titlu. Conform acestei lucrări, „un univers poate fi considerat perfect dacă poate susţine o societate a conştiinţei”. Universul nostru nu este perfect. Societatea conștiinței este o etapă necesară, bazată pe societatea cunoașterii, dar nerealizabilă încă pe deplin, date fiind slăbiciunile omului biologic. În 1999 Menas Kafatos publica la Springer împreună cu Robert Nadeau The Conscious Universe. Parts and Wholes in Physical Reality. Putem relaționa cele două perspective?
Încă din 2016, noțiunea de „post-adevăr” a stârnit discuții academice serioase și îngrijorări deosebite pe fondul spectacolului mediatic cotidian, al unor fenomene de declin educațional ce par să ia amploare dincolo de granițe naționale și regionale. Dar este distincția fapt-falsitate o realitate amenințătoare în zona cunoașterii specializate? Putem susține o orientare a civilizației actuale înspre realizarea societății cunoașterii și a societății conștiinței într-un orizont temporal rezonabil, comprehensibil ori mai îndepărtat? Cum înscriem „societatea post-adevărului” (în măsura în care societatea umană de astăzi chiar se impune ca societate post-adevăr) într-o ierarhie a societăților cunoașterii care prefigurează societatea conștiinței? Putem vorbi despre o societate a post-adevărului sau doar despre post-adevăr ca amprentă a carnavalului mediatic? Se poate vorbi despre „o singură civilizație umană”?
Acestea sunt doar câteva sugestii de cercetare fără pretenția de a epuiza tema simpozionului. Titlurile urmate de un scurt rezumat (în limba română, cu diacritice) vor fi trimise la adresele Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 29 februarie 2020.
Lucrările finalizate (având un abstract/résumé, plus cuvinte cheie în limba în care este scris rezumatul, plus bibliografia finală în urma notelor de subsol) vor fi trimise la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 15 aprilie 2021, pentru a fi publicate în NOEMA.