ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei și Tehnicii

 

 

Apel la contribuții

la

Sesiunea de primăvară

cu tema

 

Știință și artă: repere epistemologice

 

29 aprilie, Academia Română, Casa oamenilor de știință, sala Zodiac (Piața Lahovari 9)  

              1 iulie 2021, 15-18, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Kiseleff nr. 28-30)

 

 

 

Știință și artă: asemănări și deosebiri. Dar din ce puncte de vedere? Și oare nu de aici ar trebui să pornim la definirea științei și artei, dacă e cazul să o facem?

Câteva aspecte legate de obiectul științei și obiectul artei, specificul diferit al tratamentului lor în știință și artă și, desigur, consecințele demersurilor științifice și artistice ar trebui să ne atragă atenția la această sesiune a DLMFST. Iar dacă nu vorbim numai în cheia generalului – care este abstract, deci doar preliminar, dacă nu este umplut de concretul abordărilor artistice și științifice, căci numai acest concret dă universalul – atunci semnificațiile diferitelor teorii despre artă și despre știință apar odată mai mult revelatoare.

Așadar, pot fi conturate – și în ce limite/în ce cadru – asemănări și deosebiri între știință și artă?

Ca de obicei, subiectele dezbătute sunt doar semințe incitante de noi cercetări. Iar caracterul lor provocator este cu atât mai mare cu cât este mai vie culoarea concretului.

 

Titlurile prezentărilor și rezumatele (scrise cu Times New Roman 12 și cu diacritice) vor fi trimise până la data de 31 martie 2021 la adresele Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., iar dacă prezentările vor fi completate/redactate ca articole la Noema, pînă la 31 mai 2021, cu atât mai bine.