ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei și Tehnicii

Apel la contribuții

la

Simpozionul

Despre riscuri în ştiinţă şi tehnică

19 mai şi 30 iunie 2022, 15-18

(Academia Română: Casa oamenilor de știință, sala Zodiac (Piața Lahovari, 9))

 

Tema simpozionului este generoasă şi actuală. Nu pentru că cel puţin deja prima revoluţie industrială nu ar fi relevat conştientizarea, reverberată pozitiv sau negativ, a riscurilor generate de artefactele născocite de oameni: şi reamintirea momentelor istorice ale acestei conştientizări este binevenită şi de bun augur în simpozion. Ci pentru că formele actuale ale expansiunii tehnicii par a le antrena într-un mod şi într-o măsură mai mare decât în trecut.

Dar oare chiar aşa este? Oare ştiinţa şi tehnica de astăzi nu au ca preocupări principale tocmai prevenirea sau şi reducerea riscurilor?

După cum apare în titlu, simpozionul se ocupă numai de riscurile legate de activitatea umană tehnică (şi, deci, ştiinţifică). Ca urmare, un subiect interesant este tocmai tratarea riscurilor ca fenomene nenaturale şi evitabile.

Dar ce se înţelege prin risc şi oare toată lumea înţelege prin risc acelaşi lucru? Există oare artefacte de risc 0? Cum se iau deciziile de acceptare / neacceptare a riscurilor?

Dar oare ştiinţa şi tehnica acţionează mereu împreună la evaluarea şi controlul riscurilor? Care sunt elementele de sincronie şi cele de diacronie ale ştiinţei şi tehnologiei în controlul riscurilor?

Oricum, ceea ce trebuie spus deja este că evaluarea nivelului de risc al unui artefact se modifică de la o generaţie tehnologică la alta. Iar capacitatea de evaluare a riscurilor reflectă evoluţia civilizaţiei umane.

Funcţionare şi riscuri, tipuri de riscuri, ce înseamnă o pană, cauze tehnice exterioare dispozitivelor tehnice, criteriile de evaluare a riscurilor, ritmurile implementării strategiilor preventive, praguri de acceptare a riscurilor, scenarii de evaluare a tuturor acestora, luarea în seamă a ciclurilor lungi de viaţă ale unor artefacte, ce înseamnă riscuri asumate – sunt câteva probleme care ar trebui să sta în atenţia participanţilor.

Aceştia sunt savanţi şi ingineri, dar şi specialişti în ştiinţe umaniste. Iar egida filosofiei ştiinţei şi tehnicii arată că fără această filosofie este foarte greu să navigăm pe marea de incertitudini în gestionarea riscurilor tehnologice şi, implicit, ale civilizaţiei umane.

Titlurile urmate de scurte rezumate – scrise cu diacritice – vor fi trimise la dr. Dan Şerbănescu (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) şi Ana Bazac (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) până la data de 20 aprilie 2022.

Iar dacă prezentările vor fi completate/redactate şi ca articole la Noema, pînă la 31 mai 2022, va fi cu atât mai bine.

Texte scurte / rezumate de până la 3 pagini, scrise de colegi din țară care nu pot fi prezenți la sesiune, sunt binevenite. Ele vor apărea în Programul cu rezumate, ca texte trimise.