ACADEMIA ROMÂNĂ
COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

Simpozionul Transculturalitate și erudiție în era IT

Apel la contribuţii

Simpozionul Transculturalitate și erudiție în era IT (18 mai 2017,orele10 la14) urmărește să clarifice tipurile de cultură specifice erei IT, adică erei comunicării electronice de masă. Condiția discutării celor două concepte din titlu este, deci, această eră IT.

Dacă (Mircea Malița) culturile sunt „zece mii”, și dacă întreaga cultură poate fi transmisă prin IT, putem oare vorbi și de o cultură IT? Sau putem, oare, vorbi despre elemente culturale comune diferitelor culturi datorită IT? Care sunt, ce se transmite „fără frontiere”? Care este impactul acestor elemente asupra restului culturii? Dar al acestui „rest” asupra culturii IT? Care sunt atitudinile față de cultura IT?  Oare această cultură IT nu duce la redefinirea conceptului de cultură? Este, oare, erudiția nedreptățită sau privilegiată de cultura IT? Dar ce înseamnă erudiție? Este oare alfabetizarea IT doar o dovadă de cultură, dar nu de erudiție? Și oare conceptul de erudiție reflectă o realitate imuabilă?

Aceste întrebări doar jalonează tema – sugerată de acad. Alexandru T. Balaban – care atrage, iată, nu doar pe cei din umanioare ci și pe cercetătorii din științele  „exacte”. Poziționarea față de cultura IT provoacă toate clișeele despre cultură promovate din tradiționalul punct de vedere al diviziunilor sociale și fragmentarității. De aceea, continuarea vechii dispute cultură umanistă-cultură științifică/tehnică prin evidențierea specificului IT nu face decât să stimuleze procesul de redefinire a conceptelor filosofice în interferența lor cu cele ale științei și tehnicii.

Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 15 aprilie 2017 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Iar lucrările in extenso și urmând stilul Noemei   (http://noema.crifst.ro) – până la 1 septembrie 2017 la aceeași adresă.