Simpozion Mircea Maliţa 90. Provocările științei și civilizația actuală
Apel la contribuții
Probabil că una dintre temele cele mai adecvate personalității academicianului Mircea Malița, președinte al Diviziei de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei, este relația dintre ritmurile, descoperirile și schimbările paradigmatice ale științelor de astăzi și, pe de altă parte, înfățișarea civilizației actuale. La simpozionul aniversar organizat de DLMFS In honorem Mircea Malița – 90: Provocările științei și civilizația actuală (23 februarie 2017), urmărim să punem în evidență aspecte ale relației de mai sus.
Ne ocupăm numai de perioada postbelică sau ne putem concentra chiar numai asupra ultimilor 30 de ani.
Ce descoperiri au influențat și influențează civilizația actuală? Se poate vorbi despre o ierarhie a tipurilor de descoperiri științifice? Cum evaluăm descoperirile științifice de astăzi?
Se poate vorbi despre schimbări paradigmatice în știința de astăzi? Dacă da, în ce constau ele? Revoluției științifice îi corespunde oare și o revoluție în civilizație? Progresul științific este revizuibil? Relația știință-filosofie și relația știință-religie se supun oare schimbărilor paradigmatice ale științei? Discontinuitatea civilizației actuale este dată numai de schimbările din știință? În ce sens se poate vorbi de "o singură civilizație"?
Acestea sunt câteva direcții de cercetare care, desigur, nu epuizează subiectele impulsionate de tema simpozionului.
Titlurile urmate de un scurt rezumat (cu diacritice) vor fi trimise la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 25 ianuarie 2017.
Lucrările finalizate (având un abstract/résumé, plus cuvinte cheie în limba în care este scris rezumatul, plus bibliografia finală în urma notelor de subsol) vor fi trimise la aceeași adresă până la 15 aprilie 2017, pentru a fi publicate în NOEMA și/sau într-un volum aparte.