ACADEMIA ROMÂNĂ
COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII
Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei
Apel la contribuții
la
Sesiunea de primăvară
Dezvoltări: problema sporului în cunoașterea științifică
26 aprilie 2018, 15-18, Academia Română, Sala de consiliu (Calea Victoriei, 125)
Ce se obține în urma cercetării științifice? De fapt, ce înseamnă și cum se evaluează sporul în cercetare și cunoașterea științifică? Și de ce anume depinde un spor? Care sunt criteriile de evaluare a sporului în cercetare și în cunoașterea științifică dintr-un domeniu? Care este raportul între Marea Teorie și un anumit spor în cunoașterea științifică, într-o analiză în care prima este, succesiv, punct de plecare și destinație a cercetării? Cu alte cuvinte, cum poate sporul – sau poate el – să schimbe Marea Teorie? Dar care este rolul acesteia în impulsionarea cercetării pentru a aduce noi sporuri? Care este raportul între spor și, pe de altă parte, nou și vechi în domeniul cercetat? În ce sens trebuie conceput conceptul de ultimă oră/de ultimă generație? Care este raportul între sporul din știință și, pe de altă parte, cantitatea și calitatea în cercetare și cunoaștere?
Care sunt sporurile din diferite științe? Probabil că aici este cel mai interesant aspect pentru cercetătorii din aceste științe. După cum, filosofii care se ocupă de problema cercetării științifice vor medita asupra perspectivei sumar menționate în primul paragraf al acestui Apel. Dar este evident că, în primul rând, periodic, cercetătorii din științe își evaluează și re-evaluează mereu cercetările și situația din domeniul lor; logica și economia cercetării științifice impun. Desigur, cercetătorii nu pot fi decât mai atenți atunci când filosofia științei le etalează problemele privind principiile, criteriile și problemele evaluării sporului în cunoașterea științifică. După cum, filosofii își dezvoltă interpretările tocmai pe baza cazurilor de, și din științe.
Tema acestei sesiuni poate fi pusă, indirect, sub semnul aniversării Centenarului Marii Uniri. Atât în sensul că evidențiază elementul esențial care însoțește întreaga baleiere a istoriei de dinainte și din ultima sută de ani a României – noul, sporul, dezvoltarea, acumularea, saltul în teoria științifică și în tehnologie – dar și în sensul că tema și întreaga discuție a temei sunt potențate de procese istorice, din care un exemplu este cel sărbătorit anul acesta în România.
Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 26 martie 2018 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Lucrările in extenso, urmând stilul publicaţiei Noema (http://noema.crifst.ro), vor fi trimise până la 30 septembrie 2018, la aceeași adresă, pentru a putea forma un supliment aparte.