ACADEMIA ROMÂNĂ

COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE A ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII

Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei

 

Apel la contribuții

la

Sesiunea anuală de comunicări

19 octombrie 2018, 14-18, Academia Română, Sala de consiliu (Calea Victoriei, 125)

 

 Din păcate, sesiunea anuală din acest an este In memoriam Mircea Malița. Personalitatea plurivalentă și – pentru noi, mai ales – transdisciplinară și deosebit de sensibilă la provocările filosofiei științei și tehnicii a fost, după cum se știe, și președintele DLMFS. Recunoașterea de către noi toți a influenței sale benefice, iar asta înseamnă la noi, constructive, asupra temelor, metodei deschise și curajului dezbaterilor critice este dovedită de această primă oprire, sau mai corect, pregătire pentru a ne opri asupra ideilor lui Mircea Malița.

 

Sigur că, în acest moment de pregătire, este important înainte de toate spiritul Mircea Malița. De aceea, cum a apărut deja în apelul la contribuții, cercetătorii pot prezenta orice subiect, inclusiv unul pe care de abia îl studiază. Spațiul acestei sesiuni este cu atât mai necesar cu cât el poate găzdui cercetări, continuări, discuții ale subiectelor deja prezentate în sesiuni și simpozioane anterioare. În acest sens, semnul sub care se derulează sesiunea anuală este cel al continuării (și, desigur, al dezvoltării) discuțiilor. Dar în egală măsură, cercetătorii au la îndemână opera celui a cărui memorie o păstrăm, iar relevarea unui aspect sau altul este un (prim) moment de selecție, semnificativ pentru autor, pentru selector și pentru noi toți.

 

Titlurile și scurte rezumate (cu diacritice) vor fi trimise până la 1 septembrie 2018 la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Lucrările in extenso, urmând stilul publicaţiei Noema (http://noema.crifst.ro), vor fi trimise până la 30 septembrie 2018, la aceeași adresă, pentru a putea forma un supliment aparte.